För många som söker bostad står balkongen överst på listan över viktiga egenskaper. Särskilt för de som bor i lägenhet är balkongen viktig, eftersom den ger möjlighet till avkoppling och utomhusvistelse samtidigt som den är privat. En gemensam takterass eller en innergård är inte samma sak, där måste man konkurrera med grannarna om plats vid grillen eller runt de få borden. På en balkong gör man som man vill, när man vill.
”Mäklare uppger att skillnaden mellan två liknande lägenheter i samma område, där den ena har balkong och den andra inte, kan vara så mycket som 150 000 kronor för en normalstor trea. Framför allt är det balkonger i söderläge som lockar, står det söderläge i balkongen blir det rusning”
Så det är inte konstigt att en balkong höjer värdet på en bostadsrätt betydligt. Mäklare uppger att skillnaden mellan två liknande lägenheter i samma område, där den ena har balkong och den andra inte, kan vara så mycket som 100 000 kronor för en normalstor trea. Framför allt är det balkonger i söderläge som lockar, står det söderläge i balkongen blir det rusning, det är knappt det spelar någon roll hur lägenheten ser ut eller vilket skick den är i. Men är en balkong i söderläge verkligen alltid det allra bästa? Här går vi igenom vad balkonger i de olika väderstrecken egentligen innebär.
Balkonger i söderläge – för soldyrkaren
Om en balkong ligger vänd mot söder så är den på sommaren helt eller delvis solbelyst från förmiddag till tidig kväll. Detta förutsätter förstås att solen inte skyms av kringliggande hus eller tät växtlighet. På sommaren missar man visserligen när solen går upp och ner, men i gengäld får man njuta av de små solglimtar som erbjuds om vintern.
En balkong i söderläge blir otroligt varm om somrarna, särskilt om den är inglasad. Då blir den närmast som ett växthus, och man kan odla de mest exotiska växter och grödor på balkongen. Utan ordentliga jalusier, gardiner eller parasoll kan en balkong i söderläge bli för mycket av det goda för till och med den mest inbitne soldyrkare. Samtidigt är söderläge ett måste om man överhuvudtaget vill kunna se solen från sin balkong på vintern.
Balkonger i öst och väst
Balkonger i sydväst är oerhört populära, eftersom man då får sol från lunchtid och även, i alla fall i teorin, får se den sjunka ner bakom horisonten på kvällen. Vi säger teorin, för det är val ganska få balkonger, i alla fall i stadsmiljö, där man har utsikt mot en horisont. Men ordentligt med kvällssol har man i alla fall.
Balkonger vända mot öst tycker många morgonmänniskor är toppen. Det ger dem möjlighet att äta frukost på en solig balkong, eller varför inte sitta vaken någon natt tills man får se hur solen stiger över kvarteret? Balkonger i öst blir dock ganska mörka under vinterhalvåret.
Norrvända balkonger – populära hos vissa
Norrläge är, i alla fall när vi pratar balkonger, väderstreckens svarta får. Många vänder på klacken på lägenhetsvisningen när de upptäcker att balkongen, hur rymlig och mysig den än är, vetter mot norr. Men är det verkligen så hemskt med en balkong i norrläge? För den som inte uppskattar direkt solljus kan en norrvänd balkong faktiskt vara helt perfekt. Det är ljust och varmt på sommaren samtidigt som man kan sitta länge på balkongen utan att bränna sig vilken tid som helst på dygnet. Under sommarmånaderna har man dessutom både soluppgång och solnedgång att njuta av, något man inte kan få i något annat väderstreck.
Den stora nackdelen med en norrvänd balkong är väl att den blir väldigt mörk vintertid. Men hur mycket använder man egentligen balkongen på vintern?
Andra inlägg
- Tips – så inreder du en liten balkong
- Hängmatta på balkongen
- Göra balkongen djupare vid renovering
- Bygga balkong för villa
- Vilka tillstånd krävs för att bygga balkong?
- Inredningstips för balkongen
- Vinterstäda på balkongen
- Smart förvaring på balkongen
- Bygg en enkel träbänk till balkongen
- Hur går en omröstning gällande nya balkonger till i en BRF?