Att leva i en lägenhet innebär att man har ett ansvar i att visa respekt för sina grannar. Man ska inte störa i onödan, man ska tänka på exempelvis volym på musik och man ska hålla sig inom de givna regler som finns inom stadgarna. Trots detta kan problem uppstå. En ständigt het potatis gäller balkongen och vad man får- och inte får göra på denna. Får man grilla på balkongen?
Balkongen är lägenhetsinnehavarens motsvarighet till villaägarens trädgård. Det handlar om ett extrarum som ger ett stort mervärde. Man kan inreda den på ett mysigt sätt och spendera varma sommardagar i det egna hemmet istället för att exempelvis åka till en park eller en strand. Väljer man exempelvis att glasa in balkongen så får man också en längre säsong.
Det finns inget lagligt hinder som står i vägen för att man som boende ska välja att tända en cigarett, en cigarr, en pipa eller tända grillen för att ordna lite mat till familjen.
Men, balkongen kan också förvandlas till ett problemområde. Dels så finns det ofta begränsningar kring vad man får göra rent byggnadsmässigt. Bor du i en bostadsrätt så har du ett stort svängrum vad gäller interiör förändring. Balkongen inkluderas emellertid inte i detta. Det innebär att man måste ha tillstånd för att exempelvis borra och där ovan nämnda inglasning också måste ske som en följd av ett gemensamt beslut i föreningen där man dessutom kan behöva bygglov.
Utöver detta så handlar många konflikter även om hur man ska bete sig på sin balkong. Inte sällan så handlar dessa om rökning och om grillning.
Inget lagligt hinder i att grilla på balkongen
Får man då röka och grilla på sin balkong? Ja, det får man göra. Det finns inget lagligt hinder som står i vägen för att man som boende ska välja att tända en cigarett, en cigarr, en pipa eller tända grillen för att ordna lite mat till familjen. Det finns däremot vissa moraliska aspekter att ta hänsyn till.
Man har ett åtagande som ligger i att inte störa sina grannar. De flesta kan nog sätta sig in i vilket obehag det kan innebära att ha balkongen ovanför en kedjerökare eller en idog grillare. Det handlar om rök och det handlar om dofter som är långt ifrån tilltalande för alla. Under vissa perioder kan det också vara förbjudet att grilla. Då vid exempelvis torka och då eldningsförbud råder.
Det som gäller som lösning är ofta det enkla: samtala med grannarna. Det går ofta att hitta kompromisser. Du kanske kan grilla under vissa tider och med en grill som inte släpper ifrån sig så mycket rök? En elgrill är bättre än kol- och gasol i det avseendet. Om du själv skulle störas av en grillande granne så försök att ta upp detta problem och försök att nå någon lösning på problemet. Att man rent lagligt får grilla - eller röka - på en balkong innebär inte att man måste göra det dagligen.
Andra inlägg
- Tips – så inreder du en liten balkong
- Hängmatta på balkongen
- Göra balkongen djupare vid renovering
- Bygga balkong för villa
- Vilka tillstånd krävs för att bygga balkong?
- Inredningstips för balkongen
- Vinterstäda på balkongen
- Smart förvaring på balkongen
- Bygg en enkel träbänk till balkongen
- Hur går en omröstning gällande nya balkonger till i en BRF?