Är det en bra idé att installera infravärme på balkong? Ja, det är det verkligen. Genom infravärme så får du en balkong som blir exakt den förlängning av bostaden som många eftersöker. Det bästa av allt är att den också kan användas året om och inte bara under sommaren. Det senare förutsätter emellertid att balkongen i fråga är inglasad.
Har du inte en inglasad balkong så kan emellertid infravärmen i fråga ändå förlänga säsongerna och där du genom den lösningen dels kan sitta ute under tidig vår såväl som sen höst. Vi skulle definitivt säga att infravärme på balkongen är en bra idé.
Fast installation av infravärme ger fler fördelar
Vilken typ av infravärme ska man då välja? Det finns primärt två alternativ. Det ena är att du investerar i infravärme som kopplas in med en vanlig stickpropp i eluttaget. Det är en fungerande lösning, men den lämnar även mer att önska i många fall.
En negativ aspekt av denna lösning är att du inte kan reglera värmen på ett tillfredsställande sätt. Det gör att du kan få svårt att hitta en lämplig nivå på värmen. Är det exempelvis lite kyligt, mer åt det ljumna hållet, ute så vill du inte ha infravärmen på max. Detta slipper du om du väljer det andra alternativet i form av en fast installation.
En fast installation ska alltid utföras av en elektriker. Det bär då naturligtvis en liten extra kostnad, men det handlar också om en investering. Fast installerad infravärme ger dig möjlighet att reglera värmen steglöst och detta ger dig också maximal effekt sett till framtida användning. En anna fördel är att du genom detta också sparar en massa energi och därigenom också sparar både pengar samt gör miljön en tjänst.
Rätt dimensionering av infravärme är viktigt
Infravärme fungerar på ett sätt som gör att din kropp blir varm om du sitter i närheten - detta oavsett om det exempelvis blåser eller är kallt i luften runtomkring. Detta sker genom infraröd strålning - något som är ofarligt för kroppen - och som är elektromagnetisk.
Det viktiga är emellertid också det uppenbara: infravärme måste dimensioneras för balkongen där den ska installeras. Värmen ska, förenklat, ges till alla. Har du en större balkong så kan detta innebära att du måste skaffa fler än en värmare.
Här kan det vara bra att rådfråga antingen den elektriker som ska sköta installationen eller hos återförsäljaren om vad som är den bästa lösningen. Vid det senare alternativet så är det bra att ta med mått och gärna en bild på hur balkongen ser ut.
Andra inlägg
- Tips – så inreder du en liten balkong
- Hängmatta på balkongen
- Göra balkongen djupare vid renovering
- Bygga balkong för villa
- Vilka tillstånd krävs för att bygga balkong?
- Inredningstips för balkongen
- Vinterstäda på balkongen
- Smart förvaring på balkongen
- Bygg en enkel träbänk till balkongen
- Hur går en omröstning gällande nya balkonger till i en BRF?